Gombos Zsuzsanna

Gombos Zsuzsanna

Hány éve dolgozik a praxisban
4
Hány éve asszisztens
4
Történet, jellemzés, ajánlás

Zsuzsit az állatorvosi asszisztens gyakorlatom során ismertem meg. Nagyon lelkiismeretes, gondoskodó, kedves, vidám, segítőkész, ezer felé tud figyelni egyszerre, gazdikkal is türelmes és természetesen imádja az állatokat (neki úgy tudom 10 állatkája van). Profin dolgozik, sokat tanultam tőle az ott töltött idő alatt. Megmutatta az állatok helyes rögzítését különböző vizsgálatokhoz, műtét előkészítését, infúzió előkészítését/bekötését, gépek működtetését, és még sorolhatnám. Van, hogy szabadidejét nem sajnálva segít egy páciensnek. Összegezve: szerintem minden adottsága megvan ahhoz, hogy ő nyerjen. 2014-ben állategészségügyi technikus végzettséget szerzett, 2018-ban pedig az Állatorvostudományi Egyetemen elvégezte a kisállatgyógyászati asszisztens képzést.

Egyéb információ

Mindig készséggel állok a gazdik rendelkezésére. Minden termék eladásakor megfelelő tájékoztatást adok a helyes használatával, vagy oltásokkal, illetve a kedvencek táplálásával kapcsolatban is. Minden állatot nagyon szeretek, de a nyulak állnak legközelebb a szívemhez. Ezért is voltam több továbbképzéseken, ahol középpontban az egzotikus kisállatok álltak. A célom, hogy a rendelőbe érkező nyuszis gazdiknak testhezálló felvilágosítást adjak a helyes táplálásukról, ezzel elkerülve számos megbetegedést, esetleges elhullást. Bár a nyulak szerelmese vagyok, nem csak rájuk áldozom a szabadidőmet. Ünnepnapokon például a rendelő házi kedvencét, Cickányt szállásolom el, vagy bejárok hozzá megetetni. Rajta kívül vigyázni szoktam kolléganőim macskáira és a gazdi kereső cicákra is. Az egyetemen indított 2018-as asszisztensi képzésen részt vettem, amit főnököm támogatott, hogy ezzel is bővítsem tudásomat.

Jövőbeli terveim közé tartozik többek között a fizioterápiás képzés elvégzése is. Fantasztikus érzés, amikor csökkenthetjük kedvenceik fájdalmát, egy műtét utáni rehabilitáció során, számos esetben meg is gyógyíthatjuk őket. Sajnos sok gazdi nem tudja, hogy élhet ilyen lehetőségekkel és jobb esélyeket teremthet kedvence felépüléséhez. Ezzel is hozzá szeretnék járulni, az állatok biztosabb felépüléséhez, lehetőségeik kiterjesztéséhez. Szeretném megköszönni, hogy lehetőségem van részt venni a Murmuczok Oktatási Centrum által meghirdetett Az év állatorvos asszisztense díján.

Jelölt bemutatkozása

Gombos Zsuzsanna vagyok, 25 éves, 4 éve dolgozom állatorvosi asszisztensként. Kiskorom óta imádom az állatokat, mindig is voltak házi kedvenceink. Már általános iskolában eldöntöttem, hogy „amikor nagy leszek”, akkor állatokkal szeretnék foglalkozni. Gyermekkoromban állatorvos szerettem volna lenni, már középiskolában is önkénteskedtem Budatétényen, a Herosz Állatmenhelynél végül állatorvosi asszisztensként találtam meg a hivatásom. 2012-től 2014-ig állategészségügyi technikusi OKJ-s képzésre jártam.

Jelenleg egy kutya, négy macska, két törpe nyúl, egy házinyúl és két nimfapapagáj társaságában élem mindennapjaimat. Közülük az egyik törpenyulamat a rendelőből vittem haza. Lebénult és a gazdik nem tudták tovább gondját viselni. Egy hónap kezelés, tornáztatás után lábra állt és a mai napig vígan ugrál. Szintén mentettem egy lebénult cicát és azóta ő a világ leghálásabb, legboldogabb cicája. 2014-ben kezdtem el dolgozni Érden, a Városközponti Állatorvosi Rendelőben. Akkor még nem volt asszisztensi képzés, így az állatorvosok tanítottak be a munkámra. Eleinte két állat-orvos és két asszisztens dolgozott, azért, hogy gyógyítani tudjunk. Az elején rengeteg munka volt, létrehoztam a rendelőnek egy Facebook profilt, ahová feltöltöttük a munkában töltött mindennapjainkat. Az oldalt a mai napig sikeresen működtetjük. Azt mondják, hogy a munkahely az ember második otthona, ez igaz is, nálunk még családias hangulat is társul hozzá. Mindenki számíthat a másikra, támogatjuk egymást, mindenki sajátjaként szereti a betegeket. Ez alatt azt értem, ha például nem eszik egy betegünk, akkor kézből próbáljuk etetgetni, betakargatjuk őket. Amikor infúziót kapnak, akkor vastag takarót teszünk alájuk, hogy ne a hideg földön feküdjenek. Mindig segítünk az elhagyott, árva állatokon. A csapatnak hála rengeteg állat életét mentettük meg, értem itt, hogy ha a tulajdonos nem akarta állni az állat gyógyításának költségeit, hanem inkább az altatást választotta volna, akkor az állat lemondatása után saját költségen megműtöttük vagy kezeltük, utána pedig új gazdit kerestünk nekik. A négy év alatt rengeteg ilyen állatunk volt, például háromlábú felnőtt cica, akinek amputálni kellet a mellső lábát valamint ivartalanítani; vagy egy szem eltávolításon átesett kiscica. Persze olyan esetek is előfordultak, amikor mi vittük haza a betegeket. Például egy balesetes kiscica, aki egy hétig volt kómában, két medencetörést és koponyatörést is szenvedett. Hazavittem egy lebénult sziámit, akit három hónapig ápoltam. Rajtuk kívül is voltak elhanyagolt, bántalmazott betegeink, akiket elkoboztunk és új családhoz adtunk. Voltak nálam árva párnapos kiscicák, akikhez éjjelente két óránként fel kellett kelni, megetetni. Ezen kívül ünnepnapokon vagy rövidebb nyitva tartáskor a kórházban tartózkodókhoz bejárunk, hogy megkapják a napi szükséges gyógyszereiket. Hétköznapjainkba beletartozik, hogy visszajáró betegeinkről esetenként gazdikról érdeklődünk. Egy megnyugtató mosoly és az egyszerű kedvesség rengeteget javít a gazdik és a munkatársak hangulatán is, ezért ezek elmaradhatatlan részei a mindennapjaimnak. A kisállatokat gyakran megfésüljük, amitől a gazdik nagyon hálásak, hiszen ez nem külön kérésre történik, hanem magunktól/magamtól csinálom meg, pusztán azért, mert szeretek gondoskodni róluk. Igyekszünk a gazdikkal jó kapcsolatot teremteni, hogy pozitív élményekkel, elégedetten távozzanak tőlünk.

A gondoskodás nem presztízskérdés, számomra valóban fontos, hogy van az adott állat. Vigasztaljuk, megnyugtatjuk őket, időnként együtt is sírunk velük. A tulajdonosok csak az állatorvosokra és asszisztensekre számíthatnak, ha valami baj történik kedvenceikkel, ezért mindig mindent megteszünk értük, hogy érezzék, számíthatnak ránk. Két éve karácsony előtt, rendelőnkbe jöttek egy kiscicával, akinek elhalt a fél tüdeje és gyógyszerezni kellett volna, de az ünnepek alatt nem voltunk nyitva. A gazdiknak nem volt autója, mivel a közelemben laktak, átjártam hozzájuk, hogy beadjam a gyógyszereket, ezzel is csökkentve a cica szenvedését.

Praxis
Városközponti Állatorvosi Rendelő
Érd
Jelölő neve
Dolozselek Luca
Jelölő beosztása
állatorvosi asszisztens