Gyakori kérdések

Kinek ajánljuk képzésünket?

Képzésünkre elsősorban már állatorvosi asszisztensként dolgozók, vagy dolgozni vágyók jelentkezését várjuk, de az itt megszerzett tudás sokat segíthet a felelős állattartással, az állatvédelemmel a fajtamentéssel és az állatmentéssel foglalkozóknak is. Képzésünk központjában a társállatok közé tartozó KEDVENC áll.

Ez az oktatás OKJ-s képzés?

Ez a képzés nem azonos, az OKJ-ben korábban szereplő, hasonló elnevezésű képzéssel. Célunk a közel 20 éves gyakorlati tapasztalatunk átadása. Képzésünk kisállat-specifikus. Az időbeli korlátok miatt haszonállatokkal nem tudjuk bővíteni a képzésünket. Ha ilyen képzést keres, akkor az OKJ-ben szereplő, Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikusi, 2 éves képzést javasoljuk. (OKJ 54 621 01 Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus)

Úgy tudom, hogy az első OKJ-t az állam támogatja. Önöknél lehetőség van az állami támogatás igénybevételéhez?

Intézményünk iskolarendszeren kívüli felnőttképző intézmény, ezért állami támogatásra nincs lehetőség.

Van bemeneteli követelmény?

A képzésünkre jelentkezőnek csatolnia kell az érettségi bizonyítvány másolatát, az I. fokú foglalkozás-egészségügyi igazolást, a jelentkezési lapot és a regisztrációs díj befizetési igazolását. A jelentkező személyes adatait a beiratkozás alkalmával ellenőrizzük.

Milyen beadandó feladatokat kell teljesíteni az állatorvosi asszisztens-képzés során?

A képzés során feladatunk az alapvető számítástechnikai ismeretek felmérése és fejlesztése, az ügyfélkommunikáció fejlesztése, és a pontos ügyviteli adminisztráció bemutatása is. Beadandó feladataink mind ezeket a célokat szolgálják.

A regisztrációs díjat visszakaphatom, ha mégsem csatlakozom az induló csoportba?

Regisztrációs díj visszafizetésére nincs lehetőségünk, ha a jelentkező meggondolná magát, vagy akadályoztatva lenne, de a befizetéstől számított egy éven belül felhasználható hasonló képzési csoport indulásánál. A regisztrációs díj csak akkor kerülhet visszafizetésre, ha a csoport a képző intézmény hibája miatt nem indul.

Mikor vannak képzési napok?

A jelentkezők létszáma alapján évente 2- 3 tantermi csoport indítását tervezzük.

Csoportonként 18 fő + 3 fő várólistás jelentkezőt tudunk fogadni.

A csoportok azonos óraszámmal és tematikával indulnak, a különbség az oktatási napok beosztásában lesz.

Tantermi csoportjaink előadásai hétvégén, szombaton és vasárnap, 09:00 és 17:20 óra között kerülnek megrendezésre. Igyekszünk minden második hétvégét lefoglalni az oktatással. (kivéve, ha a hosszú hétvégés ünnepek ezt átrendezik)

Beiratkozás előtt megadjuk az oktatási napok és a vizsgák pontos időpontját.

Összesen min. 22 alkalommal találkozunk, a képzés hat hónapja alatt.

Az egyéni gyakorlat egy része és két szóbeli vizsga biztosan hétköznap lesz, melyre esetleg szabadságot kell tartalékolni.

Megengedett hiányzás 30% azaz maximum 60 óra!

„LEVELEZŐ” önálló irányított tanulással, szintén 2-3 csoportot indítunk a jelentkezők alapján.

Csoportonként 18 fő + 3 fő várólistás jelentkezőt tudunk fogadni.

A csoportok azonos óraszámmal és tematikával indulnak, a különbség az oktatási napok beosztásában lesz.

„LEVELEZŐ” csoportjaink előadásai szintén hétvégén, szombaton vagy vasárnap (10-16 óra között) esteleg péntek délután (16-21 óra között), kerülnek megrendezésre.

Beiratkozás előtt megadjuk a konzultációk és vizsgák pontos időpontját.

Összesen 9 alkalommal találkozunk, a képzés nyolc hónapja alatt.

Az egyéni gyakorlat 100 óráját a lakóhelyhez legközelebb elérhető praxisban lehet teljesíteni.

Két szóbeli vizsga biztosan hétköznap lesz, melyre esetleg szabadságot kell tartalékolni.

Megengedett hiányzás a kontaktórák 20%-a, azaz maximum 22 óra!

Meddig lehet jelentkezni az állatorvosi asszisztens-képzésre?

A képzés jelentkezési határideje a táblázatban van feltüntetve. Jelentkezéseket csoportonként maximum 18 fős létszámig tudunk fogadni. (Ezen kívül 3 fő várólistára kerül.)

Miért kell érettségi bizonyítvány?

A képzés tematikája több olyan tudományos területet is érint, illetve alapkészségeket feltételez, melyekhez elengedhetetlen az érettségi vizsga megléte. Az idő rövidsége miatt sok otthon végzendő, beadandó és kutatással egybekötött feladat lesz, melyekhez szintén szükség van a már megszerzett, biztos fogalmazási, kommunikációs és íráskészségre.

Hogy fizethetem a részvételi díjat?

Fizethet készpénzzel és átutalással is. Készpénzzel a Murmuczok Oktatási Centrum Ügyfélszolgálatán: 1184 Budapest, Lenkei utca 5.

Milyen adatokat kezelnek?

Kérjük, a jelentkezés és a regisztráció során pontos személyi adatokat adjon meg a számlázás, a nyilvántartás és a képzést záró Tanúsítvány miatt. A Murmuczok Kft. adatvédelmi nyilvántartási száma: NAIH-65801/2013. Személyes adatokat harmadik félnek nem adunk ki, és kizárólag a képzéssel és a képzés végét tanúsító Tanúsítvány kapcsolatos nyilvántartásokban használjuk, a törvényi rendelkezések betartásával.

Milyen témaköröket tartalmaz a képzési program?
 • Anatómia és élettan (állatok szervezetének általános ismerete, működése)
 • Kutyák és macskák fertőző és nem fertőző betegségei
 • Alternatív gyógymódok az állatgyógyászatban
 • Gyógyszerismeret, gyógyszerek alkalmazási módjai
 • Műszer- és eszköztan, műszeres kiegészítő vizsgálatok
 • Asszisztálási munkák rendelői környezetben, kórházi feladatok, diagnosztikai, terápiás és mintavételezési lehetőségek a kisállatpraxisban
 • Aneszteziológia, műtéttan, kutya-macska egészségmegőrző tartása és táplálása, takarmányozástan speciális igényekre
 • Kedvtelésből tartott kisállatok általános ismerete
 • Adminisztráció és dokumentáció a kisállatpraxisban, informatikai alapok és ügyfél-kommunikáció, marketing- és PR-tevékenység, pénzügyi alapok
 • Tűz-, munka- és balesetvédelem, vegyszerek és veszélyes anyagok kezelése
 • Jogi alapok, állatvédelmi jog
 • Állatjólét és állatvédelem a gyakorlatban
   
Hogyan lehet jelentkezni?

Az állatorvosi asszisztens-képzésre online lehet jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével. Szükséges még a regisztrációs díj befizetése is, ezzel együtt foglalható le a hely az induló csoportban. A jelentkezési lap és a beérkezett regisztrációs díj után visszajelzést küldünk.

Kell-e előzetes tudás az állatorvosi asszisztens-képzéshez?

Nem kell előzetes tudás. A képzés megkezdésének előfeltétele csupán az érettségi bizonyítvány. Képzésünk teljesen kezdő szinttől épül fel.

Felmerülnek egyéb költségek az állatorvosi asszisztens-képzéshez alatt?

Kötelező költségek nem merülnek fel. A képzés során minden jegyzetet, könyvet biztosítunk. Nincs rejtett költség, amit tájékoztatóinkban vagy honlapunkon ne tüntetnénk fel.

Mi a képzés hangsúlyosabb része?

A képzés hangsúlyosabb része gyakorlat, mely modulonként csoportos gyakorlatot, és 40 óra egyéni gyakorlatot is tartalmaz. A csoportos gyakorlaton a legfontosabb szakmai fogásokat mutatják be oktatóink, melyeket az egyéni gyakorlat során mindenki a saját habitusa szerint alkalmazhat.

Van oktatási szünet?

A képzés órarendje nem tartalmaz képzési napot július-augusztus hónapban és december hónap második felében, ahogy az év közbeni piros betűs ünnepnapokat is tiszteletben tartjuk.

Mennyit hiányozhatok?

A megengedett hiányzás a teljes óraszám 30 százaléka (60 óra).

Hogyan tudom bepótolni, ha hiányzom egy-egy óráról?

Minden képzési napról nyomtatott jegyzetet adunk, és egyéni konzultáció is kérhető az anyag elsajátításához. A csoport tagjai egy zárt felületen oktatóik és egymás segítségére is számíthatnak a képzés ideje alatt.

Kell gyakorlati helyet keresnem?

Nem kell gyakorlati helyet keresnie senkinek, mert a csoportos és az egyéni gyakorlat helyszínét is mi biztosítjuk. Azonban igény szerint (vidéki résztvevők például) külön egyeztetéssel kérhetik az egyéni gyakorlat 40 órájának teljesítését a lakhelyhez közelebb eső, hasonló felszereltségű állatkórházban, a helyi praxisvezető engedélyével. A gyakorlati időt is tartalmazza a képzés óraszáma, nincs ezen felül kötelezettség. Gyakorlati helyet is mi biztosítunk a Murmuczok Állatgyógyászati Centrumban! Egyéni gyakorlaton egy nap csak 2 fő vehet részt, az állatorvosi rendelő és a patika napi munkájában.

A képzés elvégzésével mire leszek jogosult?

Képzésünket a Magyar Állatorvosi Kamarával (MÁOK) közösen dolgoztuk ki. Az Állatorvosi asszisztensek munkavégzésének részletes szakmai irányelvei letölthető a Kamara honlapjáról: „Az állatorvosi asszisztens munkáját irányító, azt felügyelő állatorvos az asszisztensnek adott utasításaiért, az asszisztens személyét érintő intézkedéseiért szakmai felelősséget visel. Az állatorvosi asszisztens gyakorlati idejétől, képesítésétől és egyéb vizsgáitól függetlenül, állatorvosi tevékenységet nem végezhet. Így különösen: önállóan állatot nem vizsgálhat, leletet nem értékelhet, nem állíthat fel kórismét, nem dönthet kezelésről, nem minősíthet állatorvosi kezelést, önállóan nem nyilatkozhat kórokozóról, járványtanról, kórfejlődésről, a beteg állapotáról, kórjóslatáról.”

Milyen elhelyezkedési lehetőségei vannak egy végzett tanulónak a tanfolyam elvégzése után?

Végzett hallgatóink visszajelzése alapján egyre nagyobb igény van a szakképzett segítőkre a kisállatpraxisokban. Legfőbb munkaterületük jelenleg az állatorvosi asszisztens, petshop eladó, állatpatikai asszisztens, műtős asszisztens. Többen helyezkedtek el főállásban állatmenhelyeken, vadasparkban, vagy segítenek önkéntesként állatvédelmi szervezeteknél. Végzett diákjaink közel 10 százaléka külföldön helyezkedett el, a végzettséget tanúsító okirat célország szerinti hivatalos nyelvre fordított változatával (Anglia, Ciprus, Svájc, Ausztria, Németország, Finnország). Hivatalos fordítást fordító irodákban lehet kérni, a kész dokumentumot utána közjegyzővel kell aláírattatni.

Képzés után mennyire segítenek az álláskeresésben?

Tanulóinknak rendszeresen elküldjük a hozzánk befutó aktuális állásajánlatokat, sőt ajánlással is segítjük álláskeresésüket.

Mik az általános betölthető munkakörök a képzés elvégzése után?
 • Állategészségőr
 • Állat-egészségügyi asszisztens
 • Állat-egészségügyi szaktechnikus
 • Állat-egészségügyi technikus
 • Állatklinikai asszisztens
 • Állatkórházi ápoló
 • Állatorvosi szaksegéd (felcser)
 • Betegállat-gondozó
 • Boncolási asszisztens (állatorvosi)
 • Egészségügyi állatgondozó
 • Felcser (állatorvosi)
 • Gyógyszeres állatgondozó
 • Kutyapszichológus
 • Mesterséges megtermékenyítő (állatorvosi)